Internet kauniissa paketissa- Mikko Hyppösen uutuuskirjan arvio

05.10.2021


Kirja-arvio Mikko Hyppösen Internet- kirjasta (WSOY, lokakuu, 2021)

Lyön heti korttini pöytään ja tunnustan: minulla on ilo tuntea tämän kirjan kirjoittaja, Mikko Hyppönen, henkilökohtaisesti ja tätä kirjaa olen jo odottanut pidempäänkin. (Koska sä kirjoitat sen kirjan, Mikko?) Olen ollut etuoikeutettu, sillä sain lukea kirjan jo ennen kuin se ilmestyi markkinoille ja saan olla ensimmäisten joukossa kirjoittamassa siitä arvostelua.

Kiteytettynä koko kirjan idea: Internet-kirja on koko netti tiiviissä paketissa, graafisesti kauniissa kansissa, 288 sivussa.

Aloitetaan syvempi tarkastelu ensin kirjan nimestä:

Internet.

Voiko kirjalla olla tyhjentävämpää nimeä?

Ja voiko tosiaankin olla niin, että kukaan ei ole aiemmin tajunnut kirjoittaa kirjaa, jonka nimi on Internet? (voi)

Olisiko tällä kirjalla voinut olla kuvaavampaa nimeä?

Ei olisi, sillä kirjan keskiössä on tosiaankin se Internet, sen alkuvaiheista nykyisyyteen kaikkine koukeroineen, ilmiöineen, hyvine ja pahoine puolineen. Lopussa myös otetaan hyppy tulevaisuuteen: mitä kaikkea internet voi tulevaisuudessa tuoda mukanaan?

Kuka muukaan voisi olla parempi kirjoittamaan kirjaa Internetistä kuin Mikko Hyppönen. Hän on tietoturvan tunnustettu guru niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on niin kokenut kaveri, että moni hänen kirjansa tulevista lukijoista ei ollut edes syntynyt vielä, kun Hyppönen vieraili internetissä ensi kertaa. Se tapahtui vuonna 1987. Nyt Hyppönen on ollut 30 vuotta töissä tietoturvayritys F-securessa (aikoinaan Data Fellows) ja on yksi niistä harvoista suomalaisista, joka on ollut puhumassa TED-talks tilaisuudessa. Puhetta on kuunneltu netissä huimat 2 miljoonaa kertaa ja se on käännetty yli 40 kielelle. Hyppöstä kuuntelevat muutkin: esimerkiksi Yhdysvaltojen salainen palvelu, Eurpol ja Interpol. Asiakkaat vievät Hyppöstä pitkin poikin maailmaa.

Tästä seuraakin varsinainen uutispommi kirjasta: Mikko Hyppönen on kirjoittanut kirjan itse! Yleensähän kiireiset ja tärkeät heput eivät ehdi kirjoittamaan nimissään julkaistavia kirjoja, vaan vaan käyttävät haamukirjoittajaa. Mutta Mikko päätti luottaa itseensä - ja se kannatti. Kirja on nimittäin hyvin kirjoitettu tarina, joka kantaa alusta loppuun asti. Tekstissä näkyy niin vankka asiantuntemus kuin kokemuskin alalta ja maailmalta. Ja mikä parasta: huumori kukkii tekstissä pinnan alla.

Kirja on varsinainen tietopakkaus: siinä käydään läpi internetin syntyä, virusten historiaa, verkkorikollisuutta, hakkereita ja hakkerikulttuuria, lohkoketjuteknologiaa, Vastaamon tietovuotoa, legendaarisia verkkohyökkäyksiä, kuten Stuxnetiä, Wannacrytä ja Notpetyaa, kybersotaa, Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean (ja muutaman muun maan) kyberhyökkäyksiä ja rikoksia, yksityisyytemme loppua ja kaikkea, mitä nyt internet-ilmiön ympäriltä voi keksiä. Sisällöltään kirja sopii niille, jotka ovat halunneet tutustua kybermaailmaan, mutta eivät ole vaikeiden termien pelossa siihen uskaltaneet tutustua. Toiselta nimeltään tämä kirja voisi olla vaikka Kybermaailman ABC, sillä niin ymmärrettävästi ja mukaansa tempaavasti se selittää erilaisia kyberhaasteita, joita organisaatiot ja yksilöt joutuvat kohtaamaan. Tässä mielessä voisi myös sanoa, että kirja on silmiä avaava: usein kyberhaasteissa heikoin lenkki onkin juuri ihminen. Onneksi Mikko antaa kirjassa vinkkejä myös lukijoille siitä, miten tehdä elämästään hieman turvatumpaa kyberrikollisuutta vastaan.

Välillä kirja on kuin agenttitarina: tällöin kerrotaan esimerkiksi F-securen työstä käytännössä. Tiesitkö, että F-secure tekee maksusta hyökkäyksiä yrityksiin, jossa se testaa yritysten tietoturvan toimivuutta käytännössä? Näissä testauksissa voi kaikki keinot olla sallittuja. Tietoturvatyöntekijä naamioituu vaikka lehtimieheksi ja piilottelee tuskallisen pienessä wc- kopissa, jotta pääsisi murtautumaan yrityksen päätietokoneelle. Ja tämä tarina on tosi, ja tarinassa agenttina toimi F-Securen oma Tom. Tämä ehdottomasti kutkuttavin kertomus löytyy kirjasta alkaen sivulta 104. Muitakin mukaansatempaavia tarinoita löytyy pitkin kirjaa. Erityistä hilpeystä herättää eräs kertomus asiakkaan SAAB Turbo 9000.:sta. Sellaisesta mukavan uudesta ja kiiltävästä loistokaarasta, ennen kuin Mikko... No tämäkin tarinan loppu löytyy kirjasta.

Pähkinän kuoressa: kirja oli mainio, kevyesti luettava tarinallinen tietokirja. Erityisesti mieleeni jäi muutamia legendaarisia lauseita, joista vaikka saisi ristipistokirjailtua tauluja jokaisen yrityksen kahvihuoneeseen muistuttamaan kybermaailman perusteista.

Vai mitä sanot seuraavista lauseista:

***

Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut. (s.9)

***

Hyppösen laki: jos laite on älykäs, se on myös haavoittuva (s. 154)

***

Kaikki laitteet, jotka käyttävät sähköverkkoa, tulevat ennen pitkää olemaan kiinni myös tietoverkossa. (s.154)

***

Yksityisyys on kuollut, ja se kuoli meidän aikanamme. (s. 163)

***

Tieto on kuin uraania (s. 196)

***

Kaikki yritykset ovat ohjelmistoyrityksiä riippumatta siitä, mitä yritys tekee. (s. 160)

***

Lisää näitä lentäviä lauseita ja viisauksia löytyy siis kirjasta: Mikko Hyppönen, Internet, WSOY, 2021