Tekoäly on työpaikan uusi kahvinkeitin

16.10.2023

Melkein jokaisessa työpaikassa on kahvinkeitin. Se on joka toimiston vakiokaluste. Eikä turhaan. Kahvilla on tunnetusti piristävä ja työtä buustaava vaikutus. Kahvinkeitin on lisäksi äärimmäisen helppo käyttää. Samaa voi sanoa tekoälystä. Se buustaa työntekoa, ja oikeastaan löytyy nykyään jokaiselta työpaikalta. Tekoälytyökalut ovat myös helppokäyttöisiä.

Tekoäly ei ole yhtä näyttävä työkalu kuin toimiston keittiönurkassa hohtava Moccamaster. Tekoälyä on piilotyökalu, joka on hiipinyt kaikkialle. Se majailee työntekijöiden tietokoneilla, taskussa kännykässä, ranteessa, autossa, televisiossa, lukitussysteemissä, hississä – muutamia esimerkkejä luetellakseni. Tulevaisuudessa se ulottaa lonkeronsa vielä pidemmälle: Moccamasteriinkin, sillä tuote kuin tuote tullaan liittämään nettiin. Lenkkareillakin on ehkä tulevaisuudessa oma aplikaationsa.

Tekoälyä (heikkoa sellaista) on ollut käytössä jo pidemmän aikaan. Uusi tekoälyn innovaatio on generatiivinen tekoäly, josta tunnetuimpia esimerkkejä ovat OpenAI:n kehittämä Chat-GPT, joka tuottaa tekstiä ja Dall-E, joka taas tekee kuvia tekstin perusteella. Generatiivisen tekoälyn ensi askeleet on otettu, ja ne ovat vaikuttaneet massat. Eikä syyttä! Uusien tekoälytyökalujen avulla voidaan työtä tehostaa entisestään: Chat GPT luo tekstinpätkän pyynnöstä sekunneissa. Se vastaa kysymyksiin, ja tuottaa jopa koodia. Uusia tekoälytyökaluja on lukuisia: Itse käytän työssäni jo mainittujen lisäksi esimerkiksi DeepL käännösohjelmaa ja Grammarly kielenhuototyökalua. Tekoälytyökalut tekevät sekunneissa sen, mihin ihmisellä voi kulua tunteja ja jopa päiviä.

On aivan selvää, että uudet tekoälytyökalut tulevat radikaalisti muokkaamaan työntekoa. Ne ovat nopeita, jopa ilmaisia ja helppokäyttöisiä. Ne eivät kuitenkaan ole ongelmattomia. Uudet tekoälytyökalut eivät ole kaikkitietäviä, vaan pahimmillaan häpeilemättömiä puppugeneraattoreita, joiden tuloksiin ei ole (ainakaan vielä) luottaminen. Samoin niihin liittyy isoja kysymyksiä liittyen tietoturvaan. Minne työkaluun syöttämä tieto menee ja mihin sitä käytetään?

Vaikka tekoälytyökalut helpottavat työtämme, ne tuovat esille uusia tarvittavia taitoja: tekoäly-ymmärrystä. Tekoäly on hyvä orja, mutta emme saa tehdä siitä emäntäämme.